Vi är en ekonomisk förening och ett socialt företag som säljer Second hand prylar av alla dess slag!
Vi är religiöst och partipolitiskt obundna.

Vi vilar på tre ben:

Miljö Kultur Mötesplats

Vi värnar om vår miljö, naturen och djuren. Vi delar varje år ut ett miljöstipendium till privatperson, organisation eller ett företag som har ett bra miljötänk i Norrtälje kommun.

   Och så här började det hela.. redan 2008..

Vi ville minska sopberget och det var i den diskussionen allting började.

  Returskänken second handel är idag en ekonomisk föreningen och ett socialt företag, vi tillhör inget politiskt parti eller religiöst samfund.
 
Vi har en styrelse, medlemmar och stadgar.  
 
Det startade med en liten bod som vi fick låna en sommar av forna Svanberga affär, utanför Norrtälje. Vi fick saker som vi sålde. Pengarna som kom in donerades vidare till ideella organisationer.

Idén växte om att utveckla något som gj
orde att man kunde ta hand om alla saker som folk inte hade användning för, men inte ville slänga bort. Dåvarande tjejjouren Siri i Norrtälje donerade pengar till ett miljöprojekt som slutligen fick namnet Returskänken second handel. Ordet second handel gjorde att vi fick ideer till "handelsbodstuket" kring kassan och vi började sälja ekologisk såpa, lokalprodecerad honung och ekologiskt kattgräs för innekatter. Vi utvecklar vår "handelsbod" med produkter i långsam takt. Vi har ett litet kulturcafé och en konstvägg/utställningsvägg som  amatörer och proffessionella konstnärer och utövare av olika slag kan hyra 1 månad för 200kr.

Från det här har det nu utvecklats till en riktig butik, som är öppen året runt med deltagare från Arbetsförmedlingen, hjälpande medlemmar, praktikanter och ideella hjälpare samt 2 deltidsanställda.

Vi är idag ett socialt företag och det innebär att vi har ett arbetsgivaransvar och vi tar emot människor som behöver praktik eller arbetsplatsträning anpassad efter den egna arbetsförmågan.