Vi är en ekonomisk förening och ett socialt företag som säljer Second hand prylar av alla dess slag!
Vi är religiöst och partipolitiskt obundna.

Vi vilar på tre ben:

Miljö Kultur Mötesplats

Vi värnar om vår miljö, naturen och djuren. Vi delar varje år ut ett miljöstipendium till privatperson, organisation eller ett företag som har ett bra miljötänk i Norrtälje kommun.

   Och så här började det hela.. redan 2008..

Vi ville minska sopberget och det var i den diskussionen allting började.

  Returskänken second handel är idag en ekonomisk föreningen och ett socialt företag, vi tillhör inget politiskt parti eller religiöst samfund.
 
Vi har en styrelse, medlemmar och stadgar.  
 
Det startade med en liten bod som vi fick låna en sommar av forna Svanberga affär, utanför Norrtälje. Vi fick saker som vi sålde. Pengarna som kom in donerades vidare till ideella organisationer.

Idén växte om att utveckla något som gj
orde att man kunde ta hand om alla saker som folk inte hade användning för, men inte ville slänga bort. Dåvarande tjejjouren Siri i Norrtälje donerade pengar till ett miljöprojekt som slutligen fick namnet Returskänken second handel. Ordet second handel gjorde att vi fick ideer till "handelsbodstuket" kring kassan och vi började sälja ekologisk såpa, lokalprodecerad honung och ekologiskt kattgräs för innekatter. Vi utvecklar vår "handelsbod" med produkter i långsam takt. Vi har ett litet kulturcafé och en konstvägg/utställningsvägg som  amatörer och proffessionella konstnärer och utövare av olika slag kan hyra 1 månad.

Från det här har det nu utvecklats till en riktig butik, som är öppen året runt med deltagare från Arbetsförmedlingen, hjälpande medlemmar, praktikanter och ideella hjälpare samt 2 deltidsanställda.

Vi är idag ett socialt företag och det innebär att vi har ett arbetsgivaransvar och vi tar emot människor som behöver praktik eller arbetsplatsträning anpassad efter den egna arbetsförmågan.
  


2018
Vi är fortfarande en ekonomisk förening och ett socialt företag. I ny regi från hösten 2017.
Vi driver en butik med inriktning loppis. Vi renoverar/målar även lite möbler mm om vi hinner med. 
Cafet är nedlagt. Men konstväggen går att hyra för den intresserade.
Vi erbjuder praktik och arbetsplatsträning anpassad efter den egna förmågan. Just nu är det 4 st som själva valt att vara hos oss.
Vi har idag en anställd som ansvarar för driften av butiken. Men flera volontärer hjälper till med lite utav varje vid behov.
Vi tar gärna emot det Du vill skänka till oss istället för att slänga de på tippen.
På så sätt får din pryl ett nytt hem och tillsammans värnar vi om miljön.
Vi tar emot de du skänker, de mesta lyckas vi sälja och göra någon glad över. De andra lämnar vi iväg till andra organisationer.
Tex skrot hämtar ett företag upp för återvinning.
Textil lämnar vi till Jordens skola som de kan använda till olika projekt.
Kläder lämnas vidare till Alv-allas lika värde.
Handdukar som ej säljs skänker vi vidare till Lilla Vilthuset (där vilda små djur rehabiliteras efter skada och sedan släpps ut i de fria igen).

Mycket saker på Gång, vi försöker ständigt att förbättra och utveckla oss i lagom takt!

Välkommen :)